Gårdar värda att besöka i sommar

Besök en get i sommar!Nu är det sommar och sol, åtminstone någonstans över de regniga molnen. Semestertider är det iallafall och det kan vara svårt att veta vart man ska ta vägen, om man inte redan har något inplanerat. Jag själv har det problemet och ska självklart kika in på Säbyholms gård, men utöver det vet jag inte riktigt. Jag letade lite semesteridéer på nätet och hittade en lång lång lista på gårdar och gårdsbutiker som är värda ett besök. Några av dem tyckte jag var lite mer intressanta än andra och jag vill gärna besöka dem någon gång. Jag tänkte att jag delar med mig av dem till er – kanske hittar ni också ett nytt resmål?

Stormyrbergets Lantgård i norra Norrland – en mysig liten gård som ger besökarna möjlighet att få leva ett riktigt lantliv. Hjälp till med djuren, låna en häst och rid iväg eller besök den lilla gårdsbutiken som säljer bland annat lammkött, marmelad, ägg och lammskinn. Verkar supermysig! Dessutom har de bondegolf, som jag alltid velat testa.

Danielssons Ko i norra Norrland – gård och gårdsbutik med inriktning på ekonomiskt nötkött. I butiken kan du köra diverse kött och charkuterier som salami och chorizo. Det finns också en hel del annat, som ost från ko och get, råmjölk, honung, tunnbröd och lite lokala hantverk. Jag tycker det verkar supermysig och är riktigt nyfiken!

Gustafstängs Trädgård i södra Norrland – här finns det alla möjliga sorters grönsaker i både odling och butik. Allt är KRAV-odlat och det är en salig blandning av allt möjligt. Kål, sallad, majs, chili, tomat, gurka och mycket mer. Och så har de självplock av blommor, som jag verkligen vill besöka!

Gårdemejeri Ostbiten i Östra Granhammar – lantbruk med kor, får och angoragetter. Här kan du inte bara kika in själva gården – du kan också ta en lokalproducerad fika, gå på stickkafé, besöka butiken och köpa ost, yoghurt och mycket annat. Jag tycker det låter superspännande och kan tänka mig att det är ett mysigt ställe.

Siggesta Gård utanför Stockholm – passar dig som vill ha lite mer äventyr på ditt besök. Här kan du ta dig igenom en skogshinderbana, spela äventyrsgolf och gå en sagostig med de minsta besökarna. Man kan också klappa djur och besöka en butik med hemgjorda delikatesser. Jag är själv inte så äventyrlig av mig, men det hade varit häftigt att se det!

Ostmakeriet på Rindö i Stockholm – ett mejeri med riktig fokus på ost! Cheddar, brännvinsost, feta, halloumi… Alla möjliga sorters ost! Dessutom har de ett litet kafé med lättare rätter och kakor, självklart med ost-tema. Jag är faktiskt lite sugen på någon av deras ostprovningar, då jag ofta hamnar på hushållsost och inte vågar köpa något annat…

Bottnansmåla Gård utanför Karlskrona – en supermysig liten gård som tidigare varit bondgård med kor. Nu har den verksamheten lagts ner och ersatts av dovhjortar, skog och en liten gårdsbutik. Följ med på hjortsafari, en skogsvandring, lär dig om skogen och natur och kika in i butiken. Här hittar du bland annat hjortkorv från egna djur, samt marmelader och allt möjligt från gårdar i närheten. Tänk att få gå i skogen på en guidad tur och få se vilda hjortar i sin naturliga miljö!

En salig blandning av frukt och gröntOdlat och Utvalt på Sofiero Gård – ett samarbete mellan odlare runt om. Här är det en salig blandning mellan olika gårdars skördar och delikatesser. Mycket populärt där är deras chips, jordgubbar, grönsaker och kött från deras egna djur. Ett fint samarbete som jag gärna fördjupar mig i!

Jag hoppas att ni också hittat något spännande att upptäcka! Dessa gårdarna ligger lite runt om i landet, så jag kommer nog inte kunna besöka alla. Någon gård hade jag dock gärna besökt i sommar, kanske ta en fika och få känna lite lantluft i lungorna! Jag får se vart jag hamnar, och jag kommer i så fall uppdatera er om vart det blev!