Fyra ryttare uttagna till sommar-OS

Snart är det dags för sommar-OS i Tokyo. Ett helt år försent och så efterlängtat. För närvarande är fyra svenska välmeriterade och rutinerade hoppryttare uttagna i truppen. Tre av dessa är Malin Baryard Johnson, Rolf Göran Bengtsson och Peder Fredricson som har olympiska medaljer på meritlistan sedan tidigare. Rutinerade Henrik von Eckermann är också uttagen till truppen och detta blir hans tredje olympiska spel.

Här kommer en liten snabbintroduktion till ryttarna för dig som kanske inte är så insatt i ridsport:

Malin Baryard Johnson

Malin Baryard Johnson tävlar i banhoppning och har tävlat på toppnivå i över ett decennium. Tokyo-OS blir hennes femte olympiska spel och där kommer hon att tävla med hästen Indiana. Hennes främsta OS-merit är ett silver från OS i Aten 2004 i laghoppning.

Peder Fredricson

Peder Fredricson är en rutinerad ryttare som OS-debuterade i Barcelona 1992. Då tävlade han i fälttävlan, sedan dess har han bytt gren till banhoppning och gjort ytterligare två olympiska spel. I Aten 2004 tog han silver i laghoppning med hästen Magic och i Rio 2016 tog han ytterligare ett OS-silver, men denna gång i individuell banhoppning tillsammans med hästen All In. I sommar åker Fredricson och All in till Tokyo och vem vet, kanske hoppar de hem en OS-medalj till tillsammans?

Rolf Göran Bengtsson

Truppens mest rutinerade ryttare är Rolf Göran Bengtsson som deltagit i fem OS under karriären. Totalt har det blivit två OS-silver, ett i laghoppning 2004 och ett i individuell banhoppning i Peking 2008.

Henrik von Eckermann

OS i Tokyo blir Henrik von Eckermanns tredje OS. Till Tokyo åker han med hästen King Edward.

Henrik von Eckermann har inte vunnit några OS-medaljer ännu. Men i både OS i London 2012 och OS i Rio 2016 var han med och tog framstående placeringar i laghoppningen. I London blev det en sjätteplats och i Rio en sjundeplats.

 

Fler ryttare kan tas ut

Uttagningarna till den svenska OS-truppen är ännu inte helt klara. Fler ryttare kan komma att tas ut framöver. Enligt information på SOKs webbsida verkar det som att truppen ska vara spikad den 30 juni. Då blir det intressant att se om truppen fyllts på med fler namn inom ridsporten.