Herrgården blir flerbostadshus

Nu blir det bostäder i Säbyholms herrgård

För en tid sedan kunde vi berätta om planerna på att göra om delar av Säbyholms gård till ett bostadsområde med förskolor, villor och flerbostadshus. Nu kan vi berätta att planerna delvis har blivit verklighet. I elevhemmet Bränna finns nu sju bostadsrätter och på området har en förskola öppnats. Arbetet med att färdigställa fler bostäder pågår för fullt och i maj annonserades dessutom nya planer för Säbyholms Herrgård.

Säbyholms herrgård som en gång ritades av den berömde arkitekten Ivar Tengbom ska förvandlas till ett flerbostadshus med 8-11 hyresrätter när arbetet är färdigt. Det är endast herrgårdens insida som berörs av förändringen och tanken är att utsidan ska bevaras som den är. Vilket pampigt boende det kommer att bli i den naturnära historiska miljön och i den fantastiska herrgården. Om du tittar på bilder på byggnaden så observera gärna den fantastiska klockan som är monterad på ena flygeln som är sammanbyggd med huvudbyggnaden.

Tengbom har ju ritat några av våra mest berömda byggnader. Visste du till exempel att det är han som ritat Stockholms konserthus? Ja den där blå byggnaden på Hötorget där nobelpristagarna tar emot sina priser ur kungens hand varje år. Säbyholms Herrgård ritades dock före Konserthuset och var, om jag förstått det hela rätt, ritad och uppförd som skola och bostad år rektorn.

Vilka som nu får möjlighet att flytta in i herrgården vet jag dock inte. Troligtvis fördelas lägenheterna genom någon typ av bostadskö. För dig som är intresserad av att bo i området kan jag tipsa om att hålla koll på nätet. Då och då dyker det upp både hus och bostadsrätter till salu. Byggnaderna är ofta charmiga och ligger förstås helt underbart med naturen bokstavligen inpå knuten. Flera av dem är dessutom betydligt äldre än Herrgården som byggdes på 10-talet, området har ju anor ända tillbaka från 1300-talet. Så gillar du gamla hus kan du säkert hitta intressanta objekt här.

Det ska bli kul att följa hur området utvecklas. Jag gillar att de bevarar de gamla husen och låter dem komma till nytta istället för att låta dem förfalla även om det säkert är ett krävande och svårt uppdrag.