Kattegattleden och mer att besöka

Jag skrev ju i förra inlägget om lite platser värda att besöka i sommar. Jag hittade ytterligare lite häftiga och intressanta platser, som finns längs med en led. Hur häftigt hade det inte varit att kunna gå eller cykla en led och njuta av landet samtidigt som man får se massa gårdar och platser! Den jag hittade nu är Kattegattleden som går längs Helsingborg och Göteborg – hela 37 mil lång! Den går precis längs med havet och har en massa kul sevärdheter på vägen så som gårdar och butiker. Leden är uppdelad i åtta delar och om du följer den från start till mål får du uppleva hela tio olika städer, plus flera andra upplevelser. Listan på etapperna och information om dem hittade jag på kattegattleden.se.

Tänk vad fint att cykla i en solnedgång!Den första etappen mellan Helsingborg och Höganäs i syd, bjuder på 22 kilometer av havsnära upplevelser. Du kommer till och med se ända vägen till danska Själland! Fina besöksmål på vägen, för dig som gillar gårdar, är Sofiero, där Sofieros Gård med Odlat och Utvalt finns.

Del två av cykelleden går mellan Höganäs och Ängelholm och är ungefär 40 kilometer lång. Här kan du till och med besöka vingårdar och en hel del gårdsbutiker, där du säkerligen kan få lite färdkost. För dig som gillar att besöka intressanta platser, så kan berget Kullaberg vara något. Det har fått bra omdöme i Michelin-guiden och åker du till Kullahalvön kan du se bland annat tumlare och sälar.

Den tredje delen går under 36 kilometer mellan Ängelholm och Båstad, via kusten till Vejbystrand. Man cyklar tvärs över halvön, in i hjärtat av Bjäre. Efter att ha passerat några åkrar kommer man till Bjärehalvön, som har anor från ett gammalt, gammalt jordbrukssamhälle med boskapsskötsel. Jag kan tänka mig att det finns en hel del gamla gårdar och stugor där.

Efter Båstad fortsätter leden till Laholm och vidare mot Halmstad. Denna delen är 39 kilometer lång och en del av denna ska vara mycket lättcyklad. Längs med denna delen kan du se en av Sveriges längsta sandstränder och få uppleva badorterna Skummelövstrand och Mellbystrand. 20 minuter från leden har du också Skottorps Slott med ostbutik, chocolateria och café. Om du vill testa att dreja, så kan du sticka in till Skottorps Stengods, där de har prova-på. Laholm, och Skogaholms slott, är här nära och kan vara värt en liten avstickare.

Del fem bjuder på 57 kilometer av cykelled mellan Halmstad och Falkenberg, med den välkända stranden Tylösand som delmål. Här är det underbart att bada, om vädret tillåter. Fortsätter du en bit på leden så kommer du till Steninge Vandrarhem, där du kan fika i Plätteriet. Du kan också kika in på Ugglarps havsbad och Skrea Strand, som finns lite innan Falkenberg.

Den sjätte etappen av cykelleden är 40 kilometer och går mellan Falkenberg och Varberg. Här kan du känna igen dig från Ulf Lundells kända melodi, då han fick mycket inspiration härifrån. Fågelrika områden, pittoreska fiskelägen, konsthantverkare och en hel del små gårdsbutiker är vanliga syner på denna del. För den som surfar är detta en mycket bra etapp, då Apelviken är mycket uppskattad av vindsurfare.

Mellan Varberg och Kungsbacka går den sjunde delen som totalt är 74 kilometer. Här börjar landskapet bytas ut från stränder till öar och klippor. De första öarna, alltså Getterön, Balgö och Vendelsö, har vandrarhem där du kan stanna över. Vill du gå på restaurang och besöka små butiker, så kan du ta en avstickare in till Frillesås. I Hanhals finns också en mycket imponerande stenvalvsbro från 1600-talet, som absolut kan vara värt ett besök.

Närmre Göteborg är det mer skärgårdDen sista etappen från Kungsbacka till målet Göteborg bjuder på de avslutande 63 kilometerna. Här finns mycket att uppleva, så som Onsalahalvön med sjöfartshistoria och ännu mer av detta på Båt- och Sjöfartsmuséet i Onsala. På Jönssons Konditori i Gottskär kan du njuta av den berömda hallontårtan, innan du fortsätter mot naturreservatet i Särö Västerskog. Leden fortsätter omgiven av skog och små hamnar, tills du kommer närmre Göteborg. Då kommer du bland annat till Göta Älv, det flytande fartygsmuséet Maritiman och avslutar vid Göteborgsoperan.

Personligen hade det varit häftigt att ta sig igenom hela leden, från ena hållet till det andra. Jag kommer nog inte klara hela i en runda, men man kan ju säkert ta kollektivtrafik och gå leden, eller ta en cykel och ta lite i taget. Hur som helst, så verkar det kunna bli en riktigt bra upplevelse! Jag ska försöka besöka iallafall några av stoppen, någon gång.