Planer för Säbyholms Gård

Hej igen! Jag har precis kollar runt lite på nätet för att hitta nyheter om Säbyholms Gård. Jag hittade en hemsida av de som verkar äga själva gården och marken. Där stod det att det skulle göras om till bostäder, förskola och ett helt nytt område. Först ska hästgårdarna göras om och sedan kommer det bli bostäder av de gamla elevhemmen och skolbyggnaderna. Verkstäderna, köken och skollokalerna ska bli lokaler för bland annat förskola och andra typer av verksamheter.

Efter detta ska man ta en del av marken runt gården och bygga parhus och villor. Planerna visade alltså att Säbyholms Gård ska bli mer av ett rent bostadsområde och en ny liten förort, verkar det som. När jag läste lite mer hittade jag att det startade redan 2013 och att det skulle dra igång 2015 och 2016. Hur det har gått har jag faktiskt inte hittat något om, tyvärr. Kanske blev det aldrig av, eller så är det bara ingen som uppdaterat sen dess.

Jag tycker ändå att det är kul när det sker sådana här förändringar. Visst, lite synd är det kanske att det inte är en gård i den bemärkelsen som den var på sin storhetstid. Lite av charmen och mycket av historian försvinner ju, och risken att man glömmer vad som egentligen hänt här är ganska stor. Samtidigt är det ju inte kul att se en gård och byggnader som har så mycket historia stå och förfalla. Det är ju aldrig kul när historia glöms och det hade gjort ont i mig att se den underbara gården förfalla. Då är det mycket bättre att det hålls uppvärmt och bebott, att husen får leva kvar och skötas om!

Sen är det ju skönt att fler människor får någonstans att bo på också. Ju fler vi blir här i landet, desto fler bostäder behöver vi ju. Därför är det trevligt att det blir nya områden som lockar, så vi kan sprida ut oss lite, tycker jag. Jag tror att detta hade kunnat bli en jättebra satsning om det hade gått igenom. Jag ska se om jag hittar något mer om hur det gick, så kan jag uppdatera er om det i så fall!