OS i Paris 2024 närmar sig

Nedräkning med stoppur

Med spänning och förväntan närmar vi oss OS i Paris 2024. Den 26 juli nästa år intar en av sportvärldens största tävlingar den franska huvudstaden. Atleter och idrottare från hela världen kommer för första gången på 100 år samlas i Paris för att tävla om de prestigefulla OS-medaljerna och idrottsrekorden.

Paris har stått värd för de olympiska sommarspelen två gånger tidigare: år 1900 och år 1924. Tävlingen återvänder alltså efter prick 100 år till den historiska huvudstaden. Paris, med sin ikoniska arkitektur och romantiska atmosfär, kommer att bjuda på ett oförglömligt evenemang som ramas in av anrika landmärken som Eiffeltornet och Louvren.

I tävlingskalendern står tävlingar i 32 olika sporter/idrotter inskrivna. De flesta är bekanta för OS-pubilken sedan tidigare, men några nya idrotter och grenar har också lagts till. Bland annat Breaking som är en typ av dans.

Grenar inom ridsport

För oss på Säbyholm klappar dock hjärtat lite extra för ridtävlingarna. I Paris-OS kommer det tävlas i sex olika ridsportsgrenar:

  • Dressyr individuellt
  • Dressyr lag
  • Hoppning individuellt
  • Hoppning lag
  • Fälttävlan individuellt
  • Fälttävlan lag

Svenska medaljer i OS i Tokyo

I OS senast blev det flera svenska framgångar inom ridning. I laghoppning blev det svenskt guld tack vare Malin Baryard Johnson, Henrick von Eckerman och Peder Fredricson. Peder Fredricso vann även ett silver i den individuella hopptävlingen.

Andra svenska OS-medaljer bärgades i:

  • Damernas fotboll, svenskt silver
  • Herrarnas diskus, svenskt guld till Daniel Ståhl och silver till Simon Pettersson.
  • Damernas Laser – silver till Josefin Olsson
  • Herrarnas 470 – silver till Anton Dahlberg och Fredrik Bergström
  • Damernas 50 m frisim – silver till Sarah Sjöström
  • Herrarnas stavhopp – guld till Armand Duplantis

Kvalet till Paris OS är igång

Kvaltävlingarna till OS i Paris är i full gång. Men än har inga idrottare tagits ut till den svenska truppen. På SOK:s webbsida kan man följa uttagningarna och allt som händer inför Paris-OS.

Fyra ryttare uttagna till sommar-OS

Snart är det dags för sommar-OS i Tokyo. Ett helt år försent och så efterlängtat. För närvarande är fyra svenska välmeriterade och rutinerade hoppryttare uttagna i truppen. Tre av dessa är Malin Baryard Johnson, Rolf Göran Bengtsson och Peder Fredricson som har olympiska medaljer på meritlistan sedan tidigare. Rutinerade Henrik von Eckermann är också uttagen till truppen och detta blir hans tredje olympiska spel.

Här kommer en liten snabbintroduktion till ryttarna för dig som kanske inte är så insatt i ridsport:

Malin Baryard Johnson

Malin Baryard Johnson tävlar i banhoppning och har tävlat på toppnivå i över ett decennium. Tokyo-OS blir hennes femte olympiska spel och där kommer hon att tävla med hästen Indiana. Hennes främsta OS-merit är ett silver från OS i Aten 2004 i laghoppning.

Peder Fredricson

Peder Fredricson är en rutinerad ryttare som OS-debuterade i Barcelona 1992. Då tävlade han i fälttävlan, sedan dess har han bytt gren till banhoppning och gjort ytterligare två olympiska spel. I Aten 2004 tog han silver i laghoppning med hästen Magic och i Rio 2016 tog han ytterligare ett OS-silver, men denna gång i individuell banhoppning tillsammans med hästen All In. I sommar åker Fredricson och All in till Tokyo och vem vet, kanske hoppar de hem en OS-medalj till tillsammans?

Rolf Göran Bengtsson

Truppens mest rutinerade ryttare är Rolf Göran Bengtsson som deltagit i fem OS under karriären. Totalt har det blivit två OS-silver, ett i laghoppning 2004 och ett i individuell banhoppning i Peking 2008.

Henrik von Eckermann

OS i Tokyo blir Henrik von Eckermanns tredje OS. Till Tokyo åker han med hästen King Edward.

Henrik von Eckermann har inte vunnit några OS-medaljer ännu. Men i både OS i London 2012 och OS i Rio 2016 var han med och tog framstående placeringar i laghoppningen. I London blev det en sjätteplats och i Rio en sjundeplats.

 

Fler ryttare kan tas ut

Uttagningarna till den svenska OS-truppen är ännu inte helt klara. Fler ryttare kan komma att tas ut framöver. Enligt information på SOKs webbsida verkar det som att truppen ska vara spikad den 30 juni. Då blir det intressant att se om truppen fyllts på med fler namn inom ridsporten.

Herrgården blir flerbostadshus

Nu blir det bostäder i Säbyholms herrgård

För en tid sedan kunde vi berätta om planerna på att göra om delar av Säbyholms gård till ett bostadsområde med förskolor, villor och flerbostadshus. Nu kan vi berätta att planerna delvis har blivit verklighet. I elevhemmet Bränna finns nu sju bostadsrätter och på området har en förskola öppnats. Arbetet med att färdigställa fler bostäder pågår för fullt och i maj annonserades dessutom nya planer för Säbyholms Herrgård.

Säbyholms herrgård som en gång ritades av den berömde arkitekten Ivar Tengbom ska förvandlas till ett flerbostadshus med 8-11 hyresrätter när arbetet är färdigt. Det är endast herrgårdens insida som berörs av förändringen och tanken är att utsidan ska bevaras som den är. Vilket pampigt boende det kommer att bli i den naturnära historiska miljön och i den fantastiska herrgården. Om du tittar på bilder på byggnaden så observera gärna den fantastiska klockan som är monterad på ena flygeln som är sammanbyggd med huvudbyggnaden.

Tengbom har ju ritat några av våra mest berömda byggnader. Visste du till exempel att det är han som ritat Stockholms konserthus? Ja den där blå byggnaden på Hötorget där nobelpristagarna tar emot sina priser ur kungens hand varje år. Säbyholms Herrgård ritades dock före Konserthuset och var, om jag förstått det hela rätt, ritad och uppförd som skola och bostad år rektorn.

Vilka som nu får möjlighet att flytta in i herrgården vet jag dock inte. Troligtvis fördelas lägenheterna genom någon typ av bostadskö. För dig som är intresserad av att bo i området kan jag tipsa om att hålla koll på nätet. Då och då dyker det upp både hus och bostadsrätter till salu. Byggnaderna är ofta charmiga och ligger förstås helt underbart med naturen bokstavligen inpå knuten. Flera av dem är dessutom betydligt äldre än Herrgården som byggdes på 10-talet, området har ju anor ända tillbaka från 1300-talet. Så gillar du gamla hus kan du säkert hitta intressanta objekt här.

Det ska bli kul att följa hur området utvecklas. Jag gillar att de bevarar de gamla husen och låter dem komma till nytta istället för att låta dem förfalla även om det säkert är ett krävande och svårt uppdrag.

Fler besöksmål utomlands

Jag har börjat fundera lite mer på andra besöksmål, nu när jag ju har skrivit lite mer om Kattegattleden och en massa fina gårdar runt om i landet. Nu tänkte jag ge lite tips på platser att besöka, som ligger utanför vårat avlånga land. Jag ska iallafall försöka ta mig hemifrån och uppleva lite mer, kanske till vintern eller nästa år. En resa utanför gränserna hade faktiskt inte skadat!

Sopot ligger i polen, vid kusten. Det är ett mycket populärt resmål som man lätt glömmer, eftersom det inte verkar vara så speciellt i just Polen. Här finns iallafall en av Europas finaste stränder, riktigt bra spa och allt är bara en kort resa med färjan iväg!

Maldiverna är kanske ett mer välkänt resmål. Också stora, härliga stränder, men längre från Sverige och mer medelhav. Varmt vatten, varm luft, havssköldpaddor överallt och hyttor på pålar i vattnet. Ett riktigt paradis på öar!

Maldiverna - paradiset på öarna!

Bild från tui.se

Lissabon i Portugal är kanske ingen strand-stad, men det finns en hel del att titta på! Härliga små hus, en massa historia och små restauranger överallt. Vill du ha mer hotell och strand kan du ta tåget ner till Cascasis, eller varför inte till Estoril och gå på Europas största casino?

Pyeongchang i Sydkorea är just nu aktuellt eftersom VinterOS 2018 kommer hållas där. I Pyeongchang är det mycket skog, berg och natur samtidigt som det är ett kryllande storstadsliv med riktigt avancerad teknologi. Utmärkt för nästan alla ressugna!

Grosbois är det ultimata resmålet för dig som gillar hästar, och då specifikt trav. Det är en av världens största anläggningar för trav och flera stora namn har och står stallade där. När du ändå är i Frankrike kan du passa på att sticka in till Paris och njuta av franskt storstadsliv, mat, dryck och lyx i överflöd!

Grosbois i Frankrike

Bild från http://www.ecole-des-courses-hippiques.fr/

Planer för Säbyholms Gård

Hej igen! Jag har precis kollar runt lite på nätet för att hitta nyheter om Säbyholms Gård. Jag hittade en hemsida av de som verkar äga själva gården och marken. Där stod det att det skulle göras om till bostäder, förskola och ett helt nytt område. Först ska hästgårdarna göras om och sedan kommer det bli bostäder av de gamla elevhemmen och skolbyggnaderna. Verkstäderna, köken och skollokalerna ska bli lokaler för bland annat förskola och andra typer av verksamheter.

Efter detta ska man ta en del av marken runt gården och bygga parhus och villor. Planerna visade alltså att Säbyholms Gård ska bli mer av ett rent bostadsområde och en ny liten förort, verkar det som. När jag läste lite mer hittade jag att det startade redan 2013 och att det skulle dra igång 2015 och 2016. Hur det har gått har jag faktiskt inte hittat något om, tyvärr. Kanske blev det aldrig av, eller så är det bara ingen som uppdaterat sen dess.

Jag tycker ändå att det är kul när det sker sådana här förändringar. Visst, lite synd är det kanske att det inte är en gård i den bemärkelsen som den var på sin storhetstid. Lite av charmen och mycket av historian försvinner ju, och risken att man glömmer vad som egentligen hänt här är ganska stor. Samtidigt är det ju inte kul att se en gård och byggnader som har så mycket historia stå och förfalla. Det är ju aldrig kul när historia glöms och det hade gjort ont i mig att se den underbara gården förfalla. Då är det mycket bättre att det hålls uppvärmt och bebott, att husen får leva kvar och skötas om!

Sen är det ju skönt att fler människor får någonstans att bo på också. Ju fler vi blir här i landet, desto fler bostäder behöver vi ju. Därför är det trevligt att det blir nya områden som lockar, så vi kan sprida ut oss lite, tycker jag. Jag tror att detta hade kunnat bli en jättebra satsning om det hade gått igenom. Jag ska se om jag hittar något mer om hur det gick, så kan jag uppdatera er om det i så fall!

Kattegattleden och mer att besöka

Jag skrev ju i förra inlägget om lite platser värda att besöka i sommar. Jag hittade ytterligare lite häftiga och intressanta platser, som finns längs med en led. Hur häftigt hade det inte varit att kunna gå eller cykla en led och njuta av landet samtidigt som man får se massa gårdar och platser! Den jag hittade nu är Kattegattleden som går längs Helsingborg och Göteborg – hela 37 mil lång! Den går precis längs med havet och har en massa kul sevärdheter på vägen så som gårdar och butiker. Leden är uppdelad i åtta delar och om du följer den från start till mål får du uppleva hela tio olika städer, plus flera andra upplevelser. Listan på etapperna och information om dem hittade jag på kattegattleden.se.

Tänk vad fint att cykla i en solnedgång!Den första etappen mellan Helsingborg och Höganäs i syd, bjuder på 22 kilometer av havsnära upplevelser. Du kommer till och med se ända vägen till danska Själland! Fina besöksmål på vägen, för dig som gillar gårdar, är Sofiero, där Sofieros Gård med Odlat och Utvalt finns.

Del två av cykelleden går mellan Höganäs och Ängelholm och är ungefär 40 kilometer lång. Här kan du till och med besöka vingårdar och en hel del gårdsbutiker, där du säkerligen kan få lite färdkost. För dig som gillar att besöka intressanta platser, så kan berget Kullaberg vara något. Det har fått bra omdöme i Michelin-guiden och åker du till Kullahalvön kan du se bland annat tumlare och sälar.

Den tredje delen går under 36 kilometer mellan Ängelholm och Båstad, via kusten till Vejbystrand. Man cyklar tvärs över halvön, in i hjärtat av Bjäre. Efter att ha passerat några åkrar kommer man till Bjärehalvön, som har anor från ett gammalt, gammalt jordbrukssamhälle med boskapsskötsel. Jag kan tänka mig att det finns en hel del gamla gårdar och stugor där.

Efter Båstad fortsätter leden till Laholm och vidare mot Halmstad. Denna delen är 39 kilometer lång och en del av denna ska vara mycket lättcyklad. Längs med denna delen kan du se en av Sveriges längsta sandstränder och få uppleva badorterna Skummelövstrand och Mellbystrand. 20 minuter från leden har du också Skottorps Slott med ostbutik, chocolateria och café. Om du vill testa att dreja, så kan du sticka in till Skottorps Stengods, där de har prova-på. Laholm, och Skogaholms slott, är här nära och kan vara värt en liten avstickare.

Del fem bjuder på 57 kilometer av cykelled mellan Halmstad och Falkenberg, med den välkända stranden Tylösand som delmål. Här är det underbart att bada, om vädret tillåter. Fortsätter du en bit på leden så kommer du till Steninge Vandrarhem, där du kan fika i Plätteriet. Du kan också kika in på Ugglarps havsbad och Skrea Strand, som finns lite innan Falkenberg.

Den sjätte etappen av cykelleden är 40 kilometer och går mellan Falkenberg och Varberg. Här kan du känna igen dig från Ulf Lundells kända melodi, då han fick mycket inspiration härifrån. Fågelrika områden, pittoreska fiskelägen, konsthantverkare och en hel del små gårdsbutiker är vanliga syner på denna del. För den som surfar är detta en mycket bra etapp, då Apelviken är mycket uppskattad av vindsurfare.

Mellan Varberg och Kungsbacka går den sjunde delen som totalt är 74 kilometer. Här börjar landskapet bytas ut från stränder till öar och klippor. De första öarna, alltså Getterön, Balgö och Vendelsö, har vandrarhem där du kan stanna över. Vill du gå på restaurang och besöka små butiker, så kan du ta en avstickare in till Frillesås. I Hanhals finns också en mycket imponerande stenvalvsbro från 1600-talet, som absolut kan vara värt ett besök.

Närmre Göteborg är det mer skärgårdDen sista etappen från Kungsbacka till målet Göteborg bjuder på de avslutande 63 kilometerna. Här finns mycket att uppleva, så som Onsalahalvön med sjöfartshistoria och ännu mer av detta på Båt- och Sjöfartsmuséet i Onsala. På Jönssons Konditori i Gottskär kan du njuta av den berömda hallontårtan, innan du fortsätter mot naturreservatet i Särö Västerskog. Leden fortsätter omgiven av skog och små hamnar, tills du kommer närmre Göteborg. Då kommer du bland annat till Göta Älv, det flytande fartygsmuséet Maritiman och avslutar vid Göteborgsoperan.

Personligen hade det varit häftigt att ta sig igenom hela leden, från ena hållet till det andra. Jag kommer nog inte klara hela i en runda, men man kan ju säkert ta kollektivtrafik och gå leden, eller ta en cykel och ta lite i taget. Hur som helst, så verkar det kunna bli en riktigt bra upplevelse! Jag ska försöka besöka iallafall några av stoppen, någon gång.

Gårdar värda att besöka i sommar

Besök en get i sommar!Nu är det sommar och sol, åtminstone någonstans över de regniga molnen. Semestertider är det iallafall och det kan vara svårt att veta vart man ska ta vägen, om man inte redan har något inplanerat. Jag själv har det problemet och ska självklart kika in på Säbyholms gård, men utöver det vet jag inte riktigt. Jag letade lite semesteridéer på nätet och hittade en lång lång lista på gårdar och gårdsbutiker som är värda ett besök. Några av dem tyckte jag var lite mer intressanta än andra och jag vill gärna besöka dem någon gång. Jag tänkte att jag delar med mig av dem till er – kanske hittar ni också ett nytt resmål?

Stormyrbergets Lantgård i norra Norrland – en mysig liten gård som ger besökarna möjlighet att få leva ett riktigt lantliv. Hjälp till med djuren, låna en häst och rid iväg eller besök den lilla gårdsbutiken som säljer bland annat lammkött, marmelad, ägg och lammskinn. Verkar supermysig! Dessutom har de bondegolf, som jag alltid velat testa.

Danielssons Ko i norra Norrland – gård och gårdsbutik med inriktning på ekonomiskt nötkött. I butiken kan du köra diverse kött och charkuterier som salami och chorizo. Det finns också en hel del annat, som ost från ko och get, råmjölk, honung, tunnbröd och lite lokala hantverk. Jag tycker det verkar supermysig och är riktigt nyfiken!

Gustafstängs Trädgård i södra Norrland – här finns det alla möjliga sorters grönsaker i både odling och butik. Allt är KRAV-odlat och det är en salig blandning av allt möjligt. Kål, sallad, majs, chili, tomat, gurka och mycket mer. Och så har de självplock av blommor, som jag verkligen vill besöka!

Gårdemejeri Ostbiten i Östra Granhammar – lantbruk med kor, får och angoragetter. Här kan du inte bara kika in själva gården – du kan också ta en lokalproducerad fika, gå på stickkafé, besöka butiken och köpa ost, yoghurt och mycket annat. Jag tycker det låter superspännande och kan tänka mig att det är ett mysigt ställe.

Siggesta Gård utanför Stockholm – passar dig som vill ha lite mer äventyr på ditt besök. Här kan du ta dig igenom en skogshinderbana, spela äventyrsgolf och gå en sagostig med de minsta besökarna. Man kan också klappa djur och besöka en butik med hemgjorda delikatesser. Jag är själv inte så äventyrlig av mig, men det hade varit häftigt att se det!

Ostmakeriet på Rindö i Stockholm – ett mejeri med riktig fokus på ost! Cheddar, brännvinsost, feta, halloumi… Alla möjliga sorters ost! Dessutom har de ett litet kafé med lättare rätter och kakor, självklart med ost-tema. Jag är faktiskt lite sugen på någon av deras ostprovningar, då jag ofta hamnar på hushållsost och inte vågar köpa något annat…

Bottnansmåla Gård utanför Karlskrona – en supermysig liten gård som tidigare varit bondgård med kor. Nu har den verksamheten lagts ner och ersatts av dovhjortar, skog och en liten gårdsbutik. Följ med på hjortsafari, en skogsvandring, lär dig om skogen och natur och kika in i butiken. Här hittar du bland annat hjortkorv från egna djur, samt marmelader och allt möjligt från gårdar i närheten. Tänk att få gå i skogen på en guidad tur och få se vilda hjortar i sin naturliga miljö!

En salig blandning av frukt och gröntOdlat och Utvalt på Sofiero Gård – ett samarbete mellan odlare runt om. Här är det en salig blandning mellan olika gårdars skördar och delikatesser. Mycket populärt där är deras chips, jordgubbar, grönsaker och kött från deras egna djur. Ett fint samarbete som jag gärna fördjupar mig i!

Jag hoppas att ni också hittat något spännande att upptäcka! Dessa gårdarna ligger lite runt om i landet, så jag kommer nog inte kunna besöka alla. Någon gård hade jag dock gärna besökt i sommar, kanske ta en fika och få känna lite lantluft i lungorna! Jag får se vart jag hamnar, och jag kommer i så fall uppdatera er om vart det blev!

Säbyholm idag

Som ni vet har jag ju varit lite frånvarande till och från, då sport och sånt har lockat lite mer än vanligt. Hur som helst så kikade jag in his igen nu idag, och insåg att jag ju inte har ett inlägg om hur Säbyholms gård ser ut idag. Jag har skrivit en del om att den varit internatskola och om starka kvinnor, men ingenting om vad Säbyholms gård har blivit och är idag. Så, därför tänkte jag berätta för er om att gården nu blivit ett fint besöksmål.

Sedan några år tillbaka har Säbyholms Gård varit privatägt, efter att har haft en hejdundrande resa med många ägare. Bland annat hade ju ABF sin utbildningsverksamhet där, fram till 2013. Efter detta blev det dock omhändertaget av ett par som bestämde sig för att göra något av gården. Den har ju fått stå ut med de mesta renoveringar och upprustningar, så på gården var detta inget nytt. Denna gången blev det en härlig mix av Bed and Breakfast, kursgård och retreat. Nu bedrivs bland annat kursverksamhet, man kan hyra den för konferenser, ha möte, och njuta av lugnet med lite yoga och wellness.

Rummen har blivit omgjorda till både små sovrum och större konferenslokaler och allt går i en härligt lantlig stil. Det påminner lite om hur det var för en massa år sedan, när det var både boende och skola där. Fast det är nog betydligt fräschare nu än då, tror jag. Nu tar de dessutom vara på naturen på ett annat sätt, eftersom den får ta mycket plats. Trädgården och skogen är mycket i fokus, vilket jag tycker det förtjänar. Omgivningarna är ju så underbara!

Jag tycker det är härligt att gården används och att det är aktivitet där. Det är tråkigt att se en så fin gård falla och vanvårdas, men nu när den är ompysslad och får en hel del kärlek, så känns det riktigt bra igen! Jag hoppas att Säbyholms Gård får vara välbesökt, uppvärmd och ompysslad flera år framöver. Kanske ska jag ta en natt där, bara för att få hälsa på. Ja, vi får se!

Bilden hämtad från Sabyholmsgard.se

Starka kvinnor

Ellen Key

Ellen Key

Jag vet att meningen med den här bloggen var att den skulle handla om Säbyholm men ibland rycks jag med i annat och måste helt enkelt ta er med på ett litet sidospår 🙂

När jag läste om Magna Sunnerdahl blev jag så inspirerad. Vilken stark kvinna hon var som liksom gick mot strömmen och inte gjorde som alla andra kvinnor på den tiden. Ni vet, gifte sig, skaffade barn och skötte hushållet. Självklart så underlättar det väl om man är ekonomiskt oberoende men jag tycker ändå att hon verkar ha varit en stark kvinna. Så jag googlade runt på lite andra kvinnor som stack ut ur mängden på den tiden och hittade Ellen Key.

Ellen var en svensk författare och pedagog. I slutet av 1800-talet och även in i 1900-talet hade hon ett stort engagemang inom feminismen och kämpade hårt för kvinnors rättigheter. Uppvuxen i ett hem där pappan var riksdagspolitiker och mamman brorsdotter till statsminister Arvid Posse är det kanske inte så konstigt att hon senare skulle bli en känd opinionsbildare. Hon blev nationellt uppmärksammad när hon föreläste om yttrande- och tryckfriheten på studentföreningen Verdandi 1889.

Författarskap

Ellen skrivit både böcker och artiklar. Bland annat en biografi om sin far samt böcker om folkbildning och arbetarrörelsen. Flertalet Feministiska artiklar och samtidspolitiska pamfletter.

Hennes mest omtalade verk är:

Barnets århundrade (1900) – boken är översatt till 26 språk. Handlar om hennes syn på skola och uppfostran.

Skönhet för alla (1899)

Missbrukad kvinnokraft (1896)

 

Från Ellen Key till Johanna Ojala

Det finns mycket att skriva om Ellen och många andra starka kvinnor. Om man tittar i nutiden, där vi fortfarande får strida som kvinnor men kanske inte lika mycket och på samma sätt, är en av mina förebilder Johanna Ojala. Förra året var hon första tjejen någonsin att ta hem titeln ”Årets sportprofil” på Kristallgalan. Hon är en av experterna i Vinterstudion på SVT. Mitt intresse för sport har ökat rejält de senaste året. Förut var det bara min pojkvän och hans kompisar som satt bänkade vid tv:n för diverse sporter och matcher. Så det var väl i vintras jag fick upp ögonen för Johanna…

I vilket fall som helst så får jag väl erkänna att det var efter att grabbarna tippat på en match vid ett tillfälle och vann en rätt bra summa med pengar som jag blev lite nyfiken. De var rätt stöddiga och pratade om att det krävdes år av erfarenhet och expertis för att vinna så den lilla tävlingsinriktade i mig vaknade till liv. Jag har spenderat massor av tid för att läsa in mig på det här med sport och betting. Snart är jag redo att betta på riktigt och jag kommer att älska att se deras min när jag vinner, ha ha. Så håll tummarna för mig. Jag är ingen Magna eller Ellen… men genom att ta plats på en ”grabbig arena” känner jag mig lite ”trotsig” iallafall 🙂

Nu vet ni varför fokus har glidit lite ifrån Säbyholm men jag är snart tillbaka på banan igen.

Magna Sunnerdahl

Efter att ha läst lite om Magna Sunnerdahl, kvinnan vars donation gjorde verksamheten för hemlösa barn på Säbyholms gård möjlig, kände jag mig helt enkelt tvungen att gräva vidare lite. Vem var hon? Hur levde hon? Hur togs det emot att en kvinna donerade dessa summor i början på 1900-talet? Kanske är det för att det, i skrivande stund, är internationella kvinnodagen som dessa frågor upptar lite extra utrymme i mina tankar.

Ärvde förmögenhet från sin farMagna var en ogift kvinna som vid 45 års ålder ärvde en rejäl förmögenhet från sin far, grosshandlaren Emil Sunnerdahl. Året var 1908 och bara månader efter faderns död donerade Magna hela 4 miljoner kr som skulle gå till att inrätta hemskolor på landet. Jag försökte googla lite på hur mycket det skulle motsvara år 2017. De svar jag fick fram (hur pass pålitliga de är vet jag ej) gav ett genomsnitt på ca 200 miljoner. Oavsett så var det en otroligt hög summa.

 

När jag läser berättelsen om detta på Stiftelsen Sunnerdahls handikappsfond framgår det ganska tydligt att de som skulle förvalta donationen, liksom den press som skrev om den, gjorde allt för att utelämna Magnas namn. Istället ville man få det att låta som om fadern själv låg bakom donationen. Visst att förmögenheten kom från honom men jag undrar över vad som stuckit så i ögonen på folk att de kämpade så för att utelämna hennes namn? Var det för att hon inte arbetat ihop sin förmögenhet själv? Eller för att hon var kvinna? Eller ännu ”värre” en ogift kvinna? Att inneha så stora summor pengar som Magna gjorde innebar en hel del makt. Med makten kom avundsjukan och missunsamheten. Genom sina donationer gjorde hon dock inträde i de högsta kretsarna. Hovet var kända för att engagera sig i välgörenhet, barn och utbildning

Magna var en stark kvinna i mina ögonMagna gjorde flera donationer efter denna och fortsatte leva ensam. Hon gillade att resa och då hon befann sig på hemmaplan bodde hon ihop med en kvinnlig släkting och engagerade sig i sina donationer. Personligen tycker jag att Magna låter som riktigt cool kvinna som var långt före sin tid. Det kan inte ha varit helt lätt att vara kvinna i en så mansdominerad värld, där man uppenbarligen försökte förminska hennes roll. Efter att ha läst om Magna får hon en plats på min lista över starka kvinnor jag beundrar 🙂 Jag lockas av hennes livsstil som stark singelkvinna på resande fot i början av 1900-talet och vill veta mer. Jag kommer att skriva mer om hennes projekt och donationer längre fram. Även om man försökte utesluta hennes namn i press och sammankomster fick hon iallafall medaljen *Illis quorum, några andra utmärkelser är inte kända.

 

*Denna medalj instiftades av regeringen 1785 och skriften betyder ”Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”. Det är den äldsta medaljen de har och den delas ut till folk för att belöna kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.